reklama

Vianočné vône

Dni majú svoje vône. Všedné, vôňu rannej kávy, sviatočné voňajú po koláčoch a tieto dni voňajú po škorici, aníze, mede. Práve medovníčky sú tie , čo mám najlepšie napovedia, že blížia Vianoce.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (24)

Príprava medovníkov nie je až taká náročná ako by sa mohlo zdať. Stačí mať trochu času a dobrý recept. Bez neho to jednoducho nejde. A najdôležitejšie- dva a viac párov rúk.

Moje začiatky boli všelijaké. Medovníky ťažké a tvrdé ako kameň. Inokedy také mäkké, že sa na plechu úplne roztiekli. Hľadala som a robila ďalšie a ďalšie "náboje do dela" a " hľadaj v tom čo to je ". Po technike pokus-omyl som konečne našla ten pravý recept. Určite nezabudnite piecť s deťmi. Ono to trvá o niečo dlhšie, ale je to ten najkrajší zážitok. Byt sa naplní šťastím v detských očkách a Vianoce môžu smelo prísť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Recept na medovníky:

1 kg hladkej múky T 650,

38 dkg krupicového cukru,

6 lyžíc medu,

1 Palmarín,

4 vajíčka,

2 lyžice kakaa,

2 bal. prášku perníkov,

2 kávové lyžičky sódy bicarbony

postup prípravy:

Palmarín rozpustíme a pridáme cukor, med a zohrejeme, pridáme SB a prevaríme....pozn. toto robíme vo väčšom hrnci ,lebo zmes pridaním SB začne peniť...

Horúcu zmes nalejeme na preosiatu múku zmiešanú s kakaom a práškami do perníkov. Miešame metlami na kysnuté cesto. Do trochu vychladnutého pridáme vajíčka a zas miešame metlami. Necháme vychladnúť a potom miesime ručne asi 20 minút. Necháme minimálne 24 hodím odpočinúť. Potom rozvaľkáme na pol cm a vykrajujeme.
Pečieme v rúre vyhriatej na 200°C asi 5 minút. Medovníčky nesmieme príliš upiecť, lebo by bolo tvrdé. Horúce potierame rozšľahaným vajíčkom.
Hotové natreté necháme aspoň deň odpočívať a až potom zdobíme...inak by nám poleva odpadávala.

Poleva: bielok vymiešame s preosiatym práškovým cukrom( najlepší je Považský), pridávame ho toľko aby bola poleva dostatočne hustá.. cukor musí byť preosiaty aspoň 2x cez jemné sitko. Ja miešam v šľahači na miernom stupni asi 10 minút. Ak chceme polevu aj na natieranie ,tak do časti pridáme trošku horúcej vody.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A tu je zopár výsledkov tohtoročnej "úrody"

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu


Obrázok blogu
Obrázok blogu

Prajem všetkým príjemné pečenie a veľa zdaru a radosti.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Gabriela Kováčiková

Gabriela Kováčiková

Bloger 
  • Počet článkov:  68
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Som kto som... hlavne sa snažím byť skutočným človekom..možno aj s chybami,ale inak to asi už nebude. Zoznam autorových rubrík:  Hrám sa na básneniePre maličkýchPre maškrtné jazýčkyPovesti a príbehy z dávnych čiTak to vidím jaDoma som iba mamaKrížom krážom v životeSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu