Obrátený jablčník

1.2.2008 o 11:47 | Karma článku: 10.47 | Prečítané  17917-krát

Tento jablkový koláč je jednoduchý a rýchly. A ešte rýchlejšie sa zje. Nie je presladený a ak vynecháme čokoládovú polevu, tiež veľmi dobrý. Keď mala moja dcéra 12 rokov dokázala ho sama upiecť, takže ho zvládne aj úplný amatér.

 

 Budeme potrebovať:

 

6              žĺtkov

6              bielkov

6 lyžíc       krupicového cukru

6 lyžíc      hladkej múky

½ bal.       kypriaceho prášku

1 ½ kg      jabĺk 

Poleva:

12 lyžíc    práškového cukru

3 lyžice    kakaa

10 dkg     masla

2 lyžice    vriacej vody

 

IMG_0666.JPG

 

 Najprv očistíme a postrúhame jablká.

 

IMG_0670.JPG

 

 Plech vystelieme papierom na pečenie a naň rovnomerne rozložíme jablká.

 

IMG_0669.JPG

 

Žĺtky vymiešame s polovicou cukru do peny pomocou šľahača asi tak 3minúty. Potom pridáme 2 lyžice oleja a ešte 1 minútu šľaháme.

 

IMG_0671.JPG

 

Bielky šľaháme asi 2 minúty a potom prisypeme zvyšný cukor a vyšľaháme do tuha.

 

IMG_0673.JPG

 

Žĺtkovú zmes nalejeme do snehu a opatrne premiešame, aby sa obe hmoty spojili.

 

IMG_0675.JPG

 

Do hmoty preosejeme múku s práškom do pečiva a jemne premiešame.

Cesto nesmie byť riedke a liať sa, ale odpadávať z varešky.

 

IMG_0676.JPG

 Cesto nalejeme na jablká a rozotrieme. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180° asi tak 10 minút, kým nie je upečené. Zistíme tak, že ak zapichneme do koláča nôž zostane po vytiahnutí čistý.

 

IMG_0684.JPG

Necháme chvíľu vychladnúť. Povrch posypeme cukrom a pomocou druhého plechu koláč prevrátime naopak.

 

IMG_0691.JPG

Pripravíme si polevu. maslo roztopíme a všetky prísady spolu na miernom ohni zmiešame a vymiešame polevu. Zohrievame kým nie je lesklá a hustá. Nevaríme. Polejeme polevou a rozotrieme.

 

IMG_0693.JPG

 Vychladnnutý koláč pokrájame a papáme.

 

IMG_0696.JPG

Prajem dobrú chuť.

 

Hlavné správy

FÓRUM

Najväčší výdobytok: Právo byť sprostý a nezaplatiť za to životom

Paleolitickí lovci boli veľmi inteligentní a mali tiež bystré deti, inak by sme tu dnes neboli.

KULTURA.SME.SK

Žiadne retro, poriadny biznis. Takto sa lisuje platňa

Boli sme sa pozrieť, ako funguje najväčšia lisovňa gramofónových platní na svete.

EKONOMIKA.SME.SK

Prečo Polus, Eurovea alebo Aupark?

Ako rozmýšľajú tí, ktorí dávajú obchodným centrám na Slovensku mená.


Už ste čítali?